GS – “Bijna alles is tegenwoordig online verkrijgbaar en je kunt ook veel zaken online regelen. Maar toch blijft ‘offline’ contact, zoals op een beurs, belangrijk. Mensen ontmoeten, producten zien, baksels bekijken in het originele formaat en meedoen met workshops: dat is de beleving waar mensen naar op zoek zijn”, vertelt Ria De Kleijn, organisator van de beurs Taart en Trends enthousiast.

Ria De Kleijn, organisator, met haar kerst-kunstwerk.

Het decoreren van taart is al jarenlang haar hobby. Ria geeft aan dat dit de elfde editie is van Taart en Trends die ze samen met haar collega’s, steun van sponsors en veel vrijwilligers organiseert. “Opvallend is dat de diversiteit bij de exposanten toeneemt. Bakbeurs Taart en Trends is veel meer dan alleen taart”, benadrukt ze. Ook cupcakes, koekjes, gebak en brood en natuurlijk de bakbenodigdheden zijn belangrijk op deze beurs. Vrij nieuw dit jaar is het brood. Je ziet de interesse in brood bakken toenemen en daar zijn wij op ingespeeld. Uit de eerste enquêteresultaten blijkt, dat de toevoeging van de broodexposanten voor veel mensen een grotere bakbeleving heeft opgeleverd.”

De interesse in brood bakken neemt toe

Beleving
Naast de bijna 40 standhouders was er nog veel meer te doen tijdens het evenement in Utrecht. “Een deel van de beursvloer was ingericht als workshopgebied. Je kon bijvoorbeeld een rendier of kerstknuffels maken van fondant. Ook hadden bezoekers de mogelijkheid om te oefenen met royal icing op koekjes in romantische stijl.”

Taarten voor de wedstrijd.

“Daarnaast waren er wedstrijden in verschillende categorieën en thema’s, waaronder ‘kerst’ en kon men deelnemen aan een masterclass.” Op de beurs bevond zich een heus inspiratietheater. “Hier kregen bakliefhebbers les op een leuke en leerzame manier.”

“De demonstrateurs van dit jaar waren broodartiest Ralph Nieboer, meester patissier Robèrt van Beckhoven, Dick Luchtmeijer en Janny Bakker, die een chocoladedemo gaf. We willen we ook het niveau waarop het decoreren van taart en andere baksels wordt uitgevoerd, laten stijgen middels het organiseren van wedstrijden. Thuisbakkers worden steeds professioneler.”

Ingespannen bezig voor de workshop kerstknuffels.

Bezoekers van de beurs waren met name vrouwen, hoewel er bij de broodexposanten ook mannen rondliepen. Ria is zelf de spil achter het evenement. “De oorsprong van Taart&Trends ligt bij het ‘De Leukste Taarten-forum’. In 2006 had dit platform een paar honderd leden die elkaar wel eens ‘live’ wilden ontmoeten. In dat jaar organiseerde ik ‘De Leukste Meet and Greet’, maar dat was qua bezoekers echt ‘mini’ in vergelijking met vandaag de dag. Er kwamen tussen de 20 en 30 bezoekers op af. In het najaar van 2007 vond de eerste officiële ‘Taart en Trends plaat. We bleven in bezoekersaantallen groeien en ook voor de workshops stroomden de aanmeldingen binnen. In 2010 kwamen er 3300 bezoekers in de America Hal in Apeldoorn. Vanaf 2016 verhuisde het event naar de Jaarbeurs in Utrecht en hier staan we nu dus al voor de tweede keer naar tevredenheid. We blikken terug op een succesvolle editie en kijken alweer uit naar de editie van 2018.”

De presentaties van Robert trokken volle zalen.

Meer weten?
Ria de Kleijn
Bakbeurs Taart en Trends
De Koop 40
3828 RH Hoogland
ria@taartentrends.nl
www.taartentrends.nl
T: +31(0)6-41234171

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *