De Nederlandse koffiemarkt is sterk in ontwikkeling, een trend die internationaal al langer zichtbaar is. Koffie wordt volop geschonken en gedronken en barista’s verheffen hun vak tot een ware kunst. Allerlei koffiespecialiteiten maken assortimenten steeds completer, zo ook die van Kaldi. Kaldi komt namelijk met vier nieuwe specialty coffees. De nieuwe koffies uit Colombia, Nicaragua, Papua New Guinea en Zimbabwe vullen de bestaande koffielijn aan, qua sterkte en smaaktonen.

Wat is specialty coffee?
Koffie is nog nooit zo van kwaliteit geweest als nu. We weten meer dan ooit over het telen van koffie en hebben toegang tot meer verschillende koffieplantsoorten en specialistische teelttechnieken. Koffiebranders blijven het brandproces verbeteren. In espressobars wordt echt goede koffie verkocht en er wordt gebruik gemaakt van de beste apparatuur. De kwaliteit en beleving van een kopje koffie is de afgelopen jaren dus sterk veranderd. Specialty coffees zijn koffies die worden bepaald door kwaliteit en unieke smaakeigenschappen, van het productieproces tot het branden en van het zetten tot aan het serveren. Hun oorsprong (het terroir waarin de koffieplant is verbouwd) is belangrijk, omdat dit vaak hun smaak bepaalt.

Herkenbare, bijzondere koffie
Kaldi selecteerde een koffie uit Colombia van de La Alsacia plantage. De koffie heeft smaaktonen van melkchocolade, is fruitig en complex zoet. De tweede koffie komt uit Nicaragua. Door een late oogst is het proces van rijping langzamer, waardoor een verrukkelijke smaak van chocolade, citrus, honing en walnoot in elke rijpe bes ontstaat. De derde koffie komt uit Zimbabwe. De combinatie van goede groeivoorwaarde, hoogte, vruchtbare grond en de huidige verwerkings- en graderingstechnologie rondom de stad Chipinge maakt het mogelijk om een zeer onderscheidende koffie te produceren, met frisse smaaktonen van citrus, wijn en hazelnoot. De vierde en laatste koffie komt uit Papua New Guinea. De koffie van de Sigri plantage wordt internationaal erkend als een gastronomische koffie die gelijk is aan de beste van de wereld. De koffie heeft fruitige en zoete smaaktonen, is kruidig complex en heeft een body. Alle koffiebessen worden handmatig geselecteerd en langzaam en gelijkmatig gedroogd.

Dit najaar won Hans Tietema, oprichter van Kaldi, de European Coffee Award voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de Europese koffie industrie. De nieuwe koffies zijn
hiermee het bewijs dat de winst een enorme motivatie is om verder te ontwikkelen
in koffieland. De specialty coffees zijn verkrijgbaar bij de Kaldi vestiging bij jou in de
buurt of te bestellen in de webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *